Přeskočit na obsah

Červená řepa je booster vytrvalosti

Pokud patříte k těm lidem, co ve školní jídelně ohrnovali nos nad nakládanou červenou řepou, měli byste zpozornět a téhle úžasné zelenině se omluvit. Zvlášť pokud si chcete efektivně, bezpečně a za málo peněz vylepšit svojí fyzickou vytrvalost.

cervena repa 3
Červená řepa – Photo by Nick Collins on Unsplash

Červená řepa je bohatá na dusičnany. Dusičnany můžou být hodné a taky hodně ošklivé. Hodné najdeme v červené řepě a další zelenině a ty zlé na nás čekají například v uzenině a jiných masných výrobcích, kde se používají jako konzervanty. Zatímco zvýšená produkce oxidu dusnatého prokazatelně zlepšuje kardiovaskulární zdraví a výkonnost, u N-nitrosaminů bylo v mechanistických studiích prokázáno, že jsou karcinogenní (způsobují rakovinu). To je jeden z mechanismů, který může vysvětlovat, proč jsou uzeniny a masné výrobky spojené se zvýšeným rizikem vzniku rakoviny tlustého střeva a konečníku.

Jaké jsou zdroje prospěšných dusičnanů?

Dvěma nejlepšími zdroji prospěšných dusičnanů jsou tmavá listová zelenina (kapusta, špenát, rukola atd.) a kořenová zelenina, např. červená řepa.

Několik studií prokázalo, že rostlinné dusičnany umožňují vykonat více práce při stejném energetickém výdeji. Buď tím, že udrží stejnou rychlost po delší dobu, nebo tím, že vyprodukují větší rychlost při stejném výkonu. Tato lepší efektivita cvičení se vysvětluje tím, že subjekty jsou schopny vyvinout stejný výkon s menší spotřebou kyslíku. To bylo pozorováno jak při vytrvalostním, tak při silovém cvičení.

Ergogenní přínos dusičnanů ve stravě závisí na několika faktorech. Zaprvé záleží na dávce. Současné údaje naznačují, že optimální pro zlepšení efektivity a výkonnosti při cvičení je cílení na >8,5 mmol (527 mg) přibližně 2,5 hodiny před cvičením.

Hlavně se z toho neposrat!

1 střední řepa má hmotnost asi 110 g a obsahuje 2,5 mmol (155 mg) dusičnanů. Tedy 3,5 střední řepy by poskytlo dostatečné množství dusičnanů (8,7 mmol nebo 543 mg) k dosažení této hladiny. Takže zařaďte řepu do jídelníčku a nezapomeňte, že má lehce projímavé účinky a taky hodně barví.


Autorem výše uvedeného textu je neúnavný běžec a propagátor udržitelného lidského bytí Karel Holub. Karel na první pohled zaujme svým vzhledem a na druhý pohled svými znalostmi. Má totiž chuť se zlepšovat nejen v běhání, ale i v osobním rozvoji. Sympatické je, že na rozdíl od mnohých ostatních nemá potřebu tohle dávat na obdiv. Dělá to totiž sám kvůli sobě. Pokud se ti uvedený článek líbil, věz, že mnohem více vychází pravidelně každý pátek v jeho newsletteru Běžím dokud můžu. Kliknutím na níže uvedený odkaz se můžeš přihlásit k jeho pravidelným odběrům. Doporučuji.

Běžím dokud můžu

bezim dokud muzu

close
Mám pro Tebe zajímavosti z běžeckého světa

Každý týden zdarma chystám souhrn zajímavostí o běhání. Neprodávám, nenabízím, pouze informuji o tom, co mě zaujalo. Nenech si tyto novinky odběhnout a poběž, prosím, se mnou. Jak takový newsletter vypadá se podívej zde.