Přeskočit na obsah

Pu erh – Yerba mate / čaj – nečaj

Pu erh je čaj. Čaj speciální, dodatečně fermentovaný o obvykle pocházející z čínské provincie Yunnan. Mimořádný je především způsob fermentace, která probíhá za účasti ušlechtilých bakterií a plísní. Pu erh obvykle zraje delší dobu a na trhu se dají najít i mimořádné třídy tohoto čaje, které jsou staré 30-50 let.

china pu erh 1
čaj Pu erh

Pu erh si získal pověst téměř zázračného léčiva, které vás zhubne, omladí a zbaví všech nemocí. Samozřejmě to není pravda. Pu erh není zázračná medicína, ale má nesporné pozitivní účinky na úroveň krevního cukru (studie), cholesterol a metabolismus tuků (studie) a možná i dlouhověkost (studie). Hlavní látkou s pozitivními účinky je nejspíš komplexní polymer theabrownin a ten toho umí opravdu hodně.

  • reguluje hladinu cukru v krvi
  • snižuje hladinu lipidů (tuků) v krvi a játrech
  • ve spojení se cvičením a aktivitou vede k redukci váhy
  • pozitivně ovlivňuje střevní mikrobiom
  • zlepšuje zpracování žlučových kyselin
caj puerh

Yerba mate

Yerba mate je čaj a vlastně to čaj není. Nepochází totiž z lístků čajovníku, ale ze stromu cesmína paraguayská, který roste v jižní Americe. Mate si získalo popularitu hlavně mezi studenty, kteří využívají jeho stimulační účinky. Má relativně vysoký obsah kofeinu, ale u většiny lidí působí lépe než třeba silné kafe. Maté dokáže nabudit bez přidané nervozity, podrážděnosti nebo dokonce snížené koncentrace, což můžou být negativní projevy vysoké dávky kofeinu z kávy nebo zeleného čaje.

Podle dlouhodobých studií má yerba maté pozitivní vliv na metabolismus a další zdravotní aspekty. Maté obsahuje antioxidanty, saponiny, polyfenoly a další užitečné látky a jednou z nejvíce prospěšných pro naše zdraví se zdá být kyselina chlorogenová. Tu najdeme nejen v mate, ale třeba i v zelené kávě a dalších rostlinných zdrojích.

  • aktivuje GABA receptory a tím může snižovat úzkostné stavy
  • zvyšuje GLP-1 a tím reguluje hladinu inzulinu a krevního cukru
  • aktivuje termogenerické funkce těla a tím zvyšuje aktivitu metabolismu
  • zlepšuje metabolismus tuků stimulací beta-oxidačních procesů
  • zlepšuje náladu a kognitivní funkce skrze vliv na acetycholein
  • chrání moznové buňky citlivé na dopamin a možná tak může pozitivně ovlivnit Parkinsonovu chorobu a Alzheimerovu chorobu (pokusy na myších)

Při přípravě mate určitě nepoužívejte vařící vodu. Ideální je voda o teplotě 70-80C. Získáte tak nápoj s nejvyšším obsahem kofeinu a dalších prospěšných látek. A pokud trpíte vyšším krevním tlakem, nechte vylouhovaný nápoj vychladit a tím dosáhnete pozitivních účinků na termogenezi a metabolismus bez výkyvů krevního tlaku.


Autorem výše uvedeného textu je neúnavný běžec a propagátor udržitelného lidského bytí Karel Holub. Karel na první pohled zaujme svým vzhledem a na druhý pohled svými znalostmi. Má totiž chuť se zlepšovat nejen v běhání, ale i v osobním rozvoji. Sympatické je, že na rozdíl od mnohých ostatních nemá potřebu tohle dávat na obdiv. Dělá to totiž sám kvůli sobě. Pokud se ti uvedený článek líbil, věz, že mnohem více vychází pravidelně každý pátek v jeho newsletteru Běžím dokud můžu. Kliknutím na níže uvedený odkaz se můžeš přihlásit k jeho pravidelným odběrům. Doporučuji.

Běžím dokud můžu

bezim dokud muzu